Node auto-replace

Via de Rancher Manager kunnen node-pools gebruikt worden voor de ondersteunde infrastructure providers zoals Amazon, Azure, DigitalOcean, vmWare vSphere, Harvester, etc.

Eén van de opties bij een node-pool is de mogelijkheid om nodes automatisch te vervangen indien een node in de pool voor een bepaalde (in te stellen) tijd onbereikbaar is. Deze optie heet ‘Node Auto-replace‘.

De optie is te vinden in de configuratie van een cluster, onder de sectie ‘node-pools’:

Een waarde van ‘0’ is de default waarde en hiermee is de functie disabled. Elke andere waarde zet de functie aan en geeft aan hoeveel minuten de node onbereikbaar mag zijn voordat Rancher de node zal vervangen door een nieuwe node.

Het instellen van node auto-replace op een node-pool met master-nodes wordt afgeraden.

Node auto-replace werkt via de Kubernetes node-controller. Deze controleert periodiek de aanwezigheid van nodes en indien een node onbereikbaar is zal er een taint geplaatst worden voor de bewuste node. Op dat moment zal de ingestelde tijd van de node auto-replace in Rancher beginnen met aftellen. Indien de taint nog steeds aanwezig is als de tijd verstreken is, zal Rancher de node verwijderen uit de configuratie en een nieuwe node aanmaken ter vervanging zodat de ingestelde hoeveelheid nodes in de node-pool weer overeenkomt.