iSCSI target via dedicated netwerk aan VM

In een vorig artikel kon je lezen hoe de iSCSI targets rechstreeks aan de Hyper-V server gekoppeld werden om ze hierna aan een VM uit te delen. Je kunt er echter ook voor kiezen om via een dedicated storage-netwerk de iSCSI target rechstreeks op de VM te koppelen.

In de HYPER-V server is een fysieke netwerk adapter toegevoegd en deze is gekoppeld aan de EMC via een dedicated storage netwerk. De virtuele switch ‘Storage‘ is aan deze netwerkadapter gekoppeld. Zorg er wel voor dat alle nodes in een Hyper-V Cluster dezelfde benaming gebruiken zodat bij een failover altijd dezelfde switch gebruikt wordt.

De data voor de VM e.d. gaan via een andere netwerk-adapter, deze heb ik CorpNet genoemd.

Een derde (private) netwerk adapter binnen Hyper-V is voor de heartbeat van de SQL cluster en het totaalplaatje ziet er dan zo uit:

iscsivm01Via de Settings van een VM, dient de storage netwerk adapter toegevoegd te worden (Add hardware -> Network adapter) en hier kiezen we dus voor de Storage Adapter. Het voordeel van Windows Server 2016 Hyper-V is dat dit toevoegen van een netwerk-adapter kan terwijl de VM (Generation 2) aan blijft staan. (Hot-Add)

iscsivm02Hierna maken we met RDP een connectie naar de VM, in ons geval is dat de FILE01. Hier gaan we een IP adres aan de storage-interface instellen en om het eenduidig te houden maken we daar 172.16.1.132 omdat het IP adres van deze server op het CorpNet 192.168.178.132 is. Via de Advanced instellingen van IPv4 geven we aan dat dit adres niet in de DNS bijgeschreven moet worden door de tick-box leeg te maken.

iscsivm03De storage is in de DNS toegevoegd dus is te bereiken via SAN01.digitalinfo.local

Op de VM zelf gaan we de disk toevoegen middels de iSCSI Initiator. Via tabblad ‘Discovery‘ zoeken we de SAN met de button ‘Discover Target Portal‘:

iscsifile01

Via de Advanced button kiezen we de juiste interface voor deze verbinding

iscsifile02

De target is nog Inactive, dus hierna via Tabblad Target en de button Connect stellen we de target in.

iscsifile03

iscsifile04

Wederom via advanced stellen we het netwerk in. Hier ook de tick-box die de target in de favorieten zet om automatisch te connecten bij een restart.

iscsifile05

Hierna is de target connected en kunnen we via de Server Manager -> ‘File and Storage Services‘ de disk instellen.

iscsifile06

In eerste instantie staat de iSCSI disk nog offline. Rechtsklik en kies voor ‘Bring online’ lost dit op en een waarschuwing verschijnt.

iscsifile07Kies ‘Yes‘ en vervolgens kan er een volume gemaakt worden op de disk.