iSCSI storage op Hyper-V server (pass through)

Internet Small Computer System Interface (iSCSI) wordt gebruikt om over een TCP/IP netwerk via SCSI commando’s te sturen en ontvangen. Dat netwerk is in ons geval een extra netwerk-interface voor het storage-netwerk, maar dit kan ook via bv. glasvezel naar een SAN-storage in een datacentre gaan. iSCSI wordt gebruikt om de server te verbinden met de storage, waarbij de server de iSCSI-initiator is en de storage de iSCSI-target. We gaan onze IAAS uitbreiden met extra storage!

Het voordeel van een iSCSI storage connectie is dat het voor de server ‘lijkt’ alsof er lokaal storage wordt toegevoegd. In tegenstelling tot een File Share systeem zoals NFS of SMB, wordt bij iSCSI Block Level gebruikt en zal de server er zelf een file system van configureren. Block Level Storage is efficienter en betrouwbaarder.

In de ‘speeltuin’ staat een storage-systeem van EMC en daarin is een iSCSI-drive geactiveerd. De disk maakt zich bekend met een iSCSI Qualified Name (IQN):

iscsi-hyperv-00Authenticatie kan ingesteld worden maar in ons gesloten netwerk is dat niet nodig. We gaan de iSCSI Initiator op de Hyper-V server starten via de Server Manager

iscsi001

Er verschijnt een melding dat de service gestart moet worden

iscsi02

Uiteraard kiezen we hier voor Yes. In de Properties van de iSCSI Initiator kiezen we in het tabblad ‘Discovery’ en de knop ‘Discover Portal…

iscsi003

Hier wordt de FQDN of het IP adres van de storage ingevuld en laat de standaard poort 3260.

iscsi-hyperv-01en via de ‘Advanced’ tab kiezen we de juiste netwerk-interface.

iscsi-hyperv-03Indien de communicatie succesvol tot stand is gekomen zal de storage in de lijst met targets verschijnen.

iscsi-hyperv-04Via het tabblad ‘Targets‘ wordt de target getoond als ‘Inactive‘.

iscsi-hyperv-05Door nu op ‘Connect‘ te klikken zal de verbinding tot stand gebracht worden.

iscsi-hyperv-06Wederom via de ‘Advanced’ button het juiste netwerk kiezen

iscsi-hyperv-07OK, dat is de juiste target en we zijn ‘Connected‘ !

Op de iOmega storage zien we de server als client verbonden.

iscsi-hyperv-08Om nu de disk te kunnen gebruiken gaan we via Server Manager een volume hierop maken. Via ‘File and Storage Services’ -> Disks vind je de server met de iSCSI disk. Rechtsklik hierop en kies ervoor om de disk online te brengen.iscsi-hyperv-09

Met rechtsklik kan de disk online gebracht worden en daarna via Initialize voorbereid om er een GPT partitie op te zetten.

initialize

Hierna zetten we de disk weer offline.

Om een ‘pass-through disk’ te kunnen gebruiken in een nieuwe Hyper-V virtuele machine, dient ervoor gekozen te worden om de disk later te koppelen. Bij een bestaande VM kan een disk toegevoegd worden via Settings.

passthrough01

De disk kan nu gebruikt worden bij een nieuwe VM om het OS hier op te plaatsen. Bij een bestaande VM waar deze disk is toegevoegd, zullen we de disk in gebruik moeten gaan nemen via Server manager -> File and Storage Services -> Disks. Op de VM waar de disk gekoppeld aan is!

Breng de disk online en vervolgens kan met Tasks bij Volumes een nieuw volume gemaakt worden.iscsi-hyperv-11 iscsi-hyperv-14
iscsi-hyperv-15 iscsi-hyperv-16
passthrough02
iscsi-hyperv-18
De nieuwe disk kan nuĀ in de VM worden gebruikt.