Hyper-V installeren

Ter lering ende vermaeck… ik ga een Windows 2012 R2 Domain opzetten, virtueel onder Hyper-V met daarin dus een Active Directory Services (AD) server.

Als eerste dus mijn test-server destroyen en er Windows 2016 TP4 Hyper-V Server Core op zetten. Booten van de USB stick en een paar maal op ‘ja’ en ‘volgende’ klikken.

hyper-v01

Dit is het plaatje, zo moet het gaan worden. DC01 als domain-controller en een applicatie-server APP01. Werkkamer-PC is een fysieke computer die z’n IP adres straks gaat krijgen via DHCP. Eerst maar eens een Hyper-V verbinding maken vanaf het werkstation.

Uiteindelijk dus gelukt, en nu als eerste een virtuele netwerk switch aanmaken op de Hyper-V host genaamd ‘Corpnet‘. Ik kies voor de ‘externe‘ netwerkadapter zodat ik ook met mijn Werkkamer-PC erbij kan, zowel met Hyper-V Manager als met RDP.

Een handige bron voor de powershell-commando’s: https://technet.microsoft.com/en-us/library/hh848559.aspx

Virtuele Netwerk Switch

Lokaal op het werkstation kunnen we powershell starten, de Hyper-V module importeren en een (remote) verbinding maken met de Hyper-V server middels Enter-PSSession, om vervolgens een Virtuele Switch aan te maken van het type Extern. Hiervoor dient de naam van de ethernet adapter gezocht te worden want de paramater -SwitchType kent alleen internal en private.

hyper-v04

Vervolgens een template maken voor de uitrol van een aantal servers en dit is toch eenvoudiger met de Hyper-V Manager vanaf het werkstation.

Virtuele Machine Template

Zonder VMM (Virtual Machine Manager) maak ik eerst een virtuele server van een Windows Server 2012 R2 iso-file genaamd ‘Template-2012R2-G2‘ en laat deze up-to-date worden door de windows security- en overige belangrijke updates te downloaden en installeren. Tevens zet ik Remote Desktop enabled en activeer ik windows. Hierna run ik een sysprep en zet de machine uit. Om de paar weken kan deze template gestart worden en bijgewerkt naar de nieuwste windows-updates en weer als template weggeschreven worden.

%windir%\System32\Sysprep\Sysprep.exe /generalize /oobe /shutdown /mode:VM

Met de Windows Verkenner op het werkstation waar ook de Hyper-V manager op gebruikt wordt, (Hyper-V server is immers een Core editie) ga ik naar de standaard folder voor de VM’s: \\HYPER-V01\C$\Users\Public\Documents\Hyper-V\Virtual Hard Disks en hier kopieer en rename ik de disk van de template en noem deze ‘DC01.vhdx’ Ik kopieer nogmaals de template voor de APP01 server naar ‘APP01.vhdx‘.

vd-kopie

Nieuwe Virtuele Machine

Nu wordt een nieuwe virtuele server gemaakt van hetzelfde type (Generation 2) als de template, echter bij het configureren van de hard disk kies ik voor bestaande virtuele disk’ en kies voor DC01.vhdx

virtuele disk

Hetzelfde doe ik voor de APP01 server en zodoende zijn de servers up-and-running in Hyper-V.

hyper-v_manager

Servers Configureren

DC01 krijgt een vast IP adres en de volgende rollen:

  • Active Directory Domain Controller
  • DNS server
  • DHCP server

Als dan het Dashboard van de Server Manager groen is, gaan we verder met de overige machine(s).

serverman

App01 wordt gestart en als eerste krijgt deze server ook een statisch IP adres, krijgt de naam APP01 en wordt dan member server van het domain. Hier komen de overige applicaties op, zoals WDS, WSUS en de DHCP-server ga ik hier ook naar toe verplaatsen (staat nu nog op de DC01).

Werkstation Werkkamer-PC met Windows 10 wordt ook toegevoegd aan het domain. Alle werkstations in het ‘Corpnet‘-netwerk krijgen een IP adres van de DHCP server en deze heeft scope-opties om ook de default gateway en de DNS server in te stellen. De DNS server is een vereist onderdeel van de DC-omgeving en daar kunnen in feite alle netwerk-devices in geregistreerd worden (al dan niet dynamisch) want mijn kabel-modem van Ziggo heeft zelf geen DNS-server.