Hyper-V in Domain

Vorige keer heb ik mijn eigen Infrastructure As A Service (IAAS) ingericht en die bestaat uit een Hyper-V Core editie van Windows Server 2016 TP4 met hierin de virtuele servers DC01 en APP01. Inmiddels heb ik de DC01 omgezet naar een ESS01 (je kunt hier lezen hoe ik dat gedaan heb) maar ik wil ook een aparte fileserver FILE01 en een SQL-server SQL01 hebben. Hiermee zijn we aangekomen bij PaaS, ons Platform As A Service.

Ook wil ik graag een Hyper-V server in het domain om straks ook een VDI omgeving te kunnen maken. Hyper-V in een Hyper-V gaat niet met 2012 dus ga ik de bestaande Hyper-V Core lid maken van de virtuele domain controller. De servers zijn ondergebracht in de Hyper-V server genaamd HYPER-V01 en het plaatje gaat er, samen met de nieuwe SQL01 en FILE01, als volgt uit zien:

hyper-v02De HYPER-V01 is te bereiken via RDP mits je een firewall regel daarvoor open zet. Dat kan op de server met powershell en een shell-commando:

Set-NetFirewallRule -DisplayName "Remote Desktop - User Mode (TCP-In)" -Enabled True -PassThru

cscript.exe C:\Windows\System32\SCRegEdit.wsf /AR 0

Indien je ook de Event Logs wilt kunnen zien, de server kunnen pingen, Disk Management wilt kunnen uitvoeren en WMI wilt gebruiken voor remote scripting, komen er een aantal instellingen bij:

Configure-SMRemoting.exe -Enable
Set-NetFirewallRule -DisplayGroup "Windows Management Instrumentation (WMI)" -Enabled True -PassThru
Set-NetFirewallRule -DisplayGroup "Remote Event Log Management" -Enabled True -PassThru
Set-NetFirewallRule -DisplayGroup "Remote Volume Management" -Enabled True -PassThru
Set-NetFirewallRule -DisplayName "File and Printing Sharing (Echo Request - ICMPv4-In)" -Enabled True -PassThru

Een RDP sessie naar HYPER-V01 geeft twee vensters, één is de command-prompt en de ander toont een menu:

hyper-v03Met optie 8 hebben we een statisch IP adres toegekend aan de server en met optie 2 kunnen we de servernaam wijzigen naar HYPER-V01. Met optie 1 kan de server aan een domein gekoppeld worden.

hyper-v04

Na het invullen van de domain name wordt gevraagd naar de gebruiker die gemachtigd is met het bijbehorende wachtwoord. Op de achtergrond wordt dus het commando netdom.exe uitgevoerd. Een restart zal de wijzigingen doorvoeren maar dan moeten we dus wel wachten tot de virtuele DC weer on-line is. Hopen dat het goed gaat…

Na enige tijd zien we het volgende scherm op de HYPER-V01:

hyper-v05

Het is gelukt! Nu op de Domain Controller inloggen en zien of we de HYPER-V01 in Server Manager kunnen toevoegen…

hyper-v06

Dat lukt ook en we kunnen nu dus Hyper-V manager gebruiken op elke server waarop de Hyper-V Manager features zijn geïnstalleerd.

De templates voor de overige servers worden gekopieerd van de eerder gemaakte template voor de Server 2012 R2 en deze gebruiken we om servers FILE01 en SQL01 uit te rollen.

hyper-v07

SQL server installeren op de SQL01 via een ge-mounte ISO is snel gedaan, rest ons om de FILE01 uit te breiden met extra storage… maar dat lees je in een andere post!