Hyper-V

On-Premise‘ is de term waarmee een dienstverlening aangeboden wordt met servers, networking en storage, die zich allemaal in het eigen bedrijf bevindt, onder eigen beheer.

In mijn ‘on-premise lab‘ staat een flinke server die als ‘speeltuin‘ voor mijn Windows-services fungeert. Hierop kan ik middels Hyper-V de servers uitrollen en er mee experimenteren. In feite mijn eigen private-cloud oplossing dus… De samenstelling wijzigt regelmatig, check deze pagina voor meer details.:

speeltuin20160319

 • ESS01: Domain Controller, DNS server, Certificate Authority, Essentials Server
 • FILE01: File Server, User Profiles, Home-folders
 • HYPER-V01: Hypervisor waar al deze servers op draaien
 • APP01: Application Server, WDS, WSUS, etc..
 • RDS01: Remote Desktop Services, Session based
 • NODE01/02: SQL Nodes in Windows Failover Cluster
 • ZBX01: Zabbix Monitoring server
 • SAN: RAID-1 storage, via iSCSI aan Hyper-V
 • SMTP01: Mail server
 • WWW01/02: Webservers load-balanced

Remote kan ik erbij via RDS, zowel via PC, tablet als via smart-phone en Zabbix houdt een ‘oogje in het zeil’:

RDP iPad

Remote Desktop Apps op de iPad

RemoteApps

RemoteApps op willekeurige Windows 10 werkstation

RemAppPhone

Server Manager op Windows Phone

.

Zabbix monitoring

Zabbix monitoring

Infrastructure as a Code, IaaC, is een deployment methode dat 3 dingen doet:

 1. aanmaken van de onderdelen voor de omgevingen, incl. netwerken en VM’s
 2. uitvoeren van de taken om de VM’s aan te maken, incl. de in Windows/Linux benodigde features
 3. deployen van eigen software componenten

Om dit mogelijk te maken is een platform nodig waar de scripts op uitgevoerd kunnen worden, het feitelijke IaaC. Hierop worden de scripts centraal opgeslagen (en onderhouden) zodat de kans op fouten door handmatige acties sterk wordt vermindert en wordt ook voorkomen dat bepaalde acties uitsluitend door ‘skilled engineers’ kunnen worden uitgevoerd. Indien iemand een onderdeel van de server wijzigt zonder de centrale scripts aan te passen, zal dit automatisch ‘teruggedraaid’ worden op die server bij de eerstvolgende controle of deployment. Hiermee wordt de werkwijze van het scripten voor deployment afgedwongen.

Populaire tools hiervoor zijn o.a. Puppet en Chef die ook onder Windows werken samen met PowerShell Desired State Configuration en met Windows Server 2016 hebben we de mogelijkheid voor Docker erbij gekregen.

Ook onder Linux zijn deze tools al lange tijd beschikbaar en is Puppet in combinatie met Docker een populaire combinatie waar nu ook Windows en de hele Microsoft stack gretig gebruikt van maakt.

Dit maakt het werken in IT zo aantrekkelijk. De wijze waarop we beter, sneller en gestructureerd servers uitrollen en daar de software op plaatsen wordt met deze tools ondersteund en onder de noemer ‘Infrastucture As A Code‘ geplaatst.

Nu is de tijd om hiermee aan de slag te gaan en onszelf bekend te maken met de mogelijkheden en werkwijze van deze tools en hoe zij ons werk efficiënter kunnen maken en dan niet alleen voor system engineers, maar voor het hele DevOps team.