Olisto

Olisto maakt slimme apparaten slimmer en verbindt ze met andere apparaten, apps en diensten. De sleutel tot al deze verbindingen? Een service dat zorgt dat alle verbonden apparaten met elkaar kunnen samenwerken. Volgens jouw eigen regels. Tot nu toe was dat er (bijna) niet dus heeft Olisto deze dienst gemaakt, via een website en smartphone apps. Dat zij weten wat ze doen wordt duidelijk als je leest dat zij de Eneco Toon hebben ontworpen. Ze hebben meer dan 10 jaar ervaring in domotica en hebben zichzelf als doel gesteld om hun label op elke verpakking te hebben als ‘Works with Olisto’.

De service lijkt een beetje op wat IFTTT doet maar de aangeboden (aangesloten?) services zijn toch weer anders.

Als we op de website www.olisto.com kijken zien we ‘Koppelingen‘, een greep uit de verzameling:

Interessant voor ons is ‘Klik-Aan-Klik-Uit‘, ‘Philips HUE‘ en ‘Google Calendar‘. Buiten deze koppelingen zien we onderaan ook twee Olisto koppelingen, ‘Olisto Connect‘ en ‘Olisto Now‘. Ook deze kunnen we goed in onze ‘smart-home’ gebruiken.

Olisto Now‘ is een service om ‘knoppen‘ aan te maken waarmee acties handmatig uitgevoerd kunnen worden, bijvoorbeeld je Toon-thermostaat op ‘Comfort’ zetten. De knoppen van ‘Olisto Now‘ komen in het ‘Nu‘ gedeelte van de app op je smartphone.

Het mooie van ‘Olisto Connect‘ is dat je hiermee je eigen projecten kan koppelen aan de Olisto kanalen. Zo kan bijvoorbeeld HomeBridge gekoppeld worden, of een NFC-Sticker, een Arduino of Raspberry PI I/O-poorten? ‘Olisto Connect‘ is de brug hiervoor!

Er is een hele commnity hier omheen en bereikbaar via het Olisto-Forum. -> ‘Your Triggs‘ Heel erg leuk om te zien hoe deze projecten gemaakt zijn. Bijvoorbeeld als je favoriete voetbalclub scoort, je HUE lampen 15 keer laten knipperen, of de lader van je smartphone uitschakelen als de batterij op 100% is, of je IFTTT project koppelen aan Olisto?


Via de Olisto App op je smartphone kun je een ‘nieuwe trigg‘ aanmaken. Als test ga ik een NFC-tag koppelen om een HUE lamp éénmaal te laten knipperen.

NFC staat voor ‘Near Field Communication’ en met een NFC-Chip in bijvoorbeeld je smartphone kun je een NFC-Tag uitlezen. Via het ID van de NFC-Tag kun je dan een actie laten volgen. Een bekend praktijkvoorbeeld is het gebruik van de OV-chipkaart die gebruik maakt van NFC.

NFC-tag kun je vrij goedkoop bestellen, o.a. bij www.123nfc.nl en voor het scannen heb je een app nodig uit de PlayStore, bijvoorbeeld ‘NFC ReTag FREE’. Test de app door één van de NFC-stickers te scannen.

Stap 1 is het aanmaken van een account via de Olisto-app op je smartphone. Zodra je dat gedaan hebt en je bent aangemeld, kunnen we via de website https://olisto.com/connect/ een ‘Connector‘ aanmaken.

Geef het een naam en als antwoord op ‘Create‘ krijg je een URL terug en die gaan we gebruiken in de app op je smartphone. Kopieer deze dus, bv. via een E-mail, naar je smartphone.

Op de smartphone maken we nu een NFC-Tag aan in de NFC-ReTag app. Kies dan een ‘Activity‘ voor deze tag en selecteer ‘Lab’ -> ‘HttpGet‘ en voer bij de URL de URL in die je van je Olisto-Connector hebt ontvangen. ‘Show Server Response as Pop-up‘ kun je uitschakelen door het vinkje te verwijderen.

In de Olisto-app op je smartphone kun je nu een ‘trigg‘ toevoegen. Gebruik voor ‘Als‘ de ‘Olisto Connect’ en selecteer je connector. Bij ‘Dan‘ komt dan Philips HUE die de lamp één keer laat knipperen.

Vanaf nu kun je dus door het scannen van de NFC-Tag je verlichting laten knipperen (of gewoon aanzetten).

Een andere leuke ‘trigg‘ is om in onze Demoruimte het licht aan te schakelen op het moment dat er een presentatie of workshop plaats vindt. De trigger hiervoor is dan een afspraak in Google Agenda met een specifiek woord in het onderwerp.

 

.