Domotica

Domotica is de verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met huis (domo) automatisering. (motica) Nu is de term ‘domotica‘ verouderd en spreken we liever over ‘Smart Home‘ maar in feite hebben we het over hetzelfde. Dit kan een alarmsysteem zijn dat meldt als er een deur of raam open gaat maar het kan ook het automatisch instellen van de temperatuur of verlichting¬† in bepaalde ruimtes zijn. Om dit mogelijk te maken zijn er verschillende protocollen voor domotica, o.a.:

  • KNX
  • X10
  • Z-wave
  • Klik-aan-klik-uit

Nu is KNX een protocol dat voornamelijk gebruikt wordt in professionele omgevingen, mede dankze de betrouwbaarheid van een bedraad systeem voor communicatie van de verschillende componenten.

X10 is een protocol dat gebruikt wordt om via het stroom-netwerk te communiceren. De achterliggende gedachte was dat het stroom-netwerk toch al in elk huis aanwezig was en door daar gebruik van te maken is een apart netwerk niet nodig. Marmitek is een merk dat hier erg populair mee was.

Andere protocollen, zoals Z-Wave, zijn draadloos en zien we veelal bij de kant-en-klare oplossingen, voornamelijk voor de doe-het-zelver. Het klik-aan-klik-uit systeem is een voorbeeld van een draadloos systeem dat communiceert over 433MHz.

Zelf heb ik jarenlang gebruik gemaakt van een X10 systeem wat nog ten dele in gebruik is. Het begon met een alamsysteem (SC-9000) met sensors op de toegangsdeuren van mijn woning en werd uitgebreidt met glasbreuk-melders en daar ook licht- en stekkermodules. Via diverse computer-programma’s kunnen dan taken automatisch op bepaalde tijdstippen uitgevoerd worden en hier heb ik jarenlang plezier aan beleeft.

Anno 2018 is dat echter verouderd en in een ‘Smart Home’ zijn er veel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld aansturing door middel van apparaten zoals Amazone (Alexa), Apple HomeKit (Siri) of Google Home (Assistant) via spraak-commando’s.

Als gebruiker van een iPhone/iPad maak ik gebruik van Apple’s HomeKit. De app is standaard aanwezig op iDevices en heet ‘Woning‘. Voor apparatuur dat niet ondersteund wordt door HomeKit is er een mogelijkheid om een Homebridge in te stellen op bv. een Raspberry PI en via plugins kunnen dan toch heel veel apparaten met HomeKit bediend worden, zoals het volume van mijn Marantz stereo, aan/uit van mijn Panasonic TV, mijn klik-aan-klik-uit stekkers en zelfs de GPIO-poort van de Raspberry PI. Verlichting van Philips HUE wordt standaard ondersteund door HomeKit.

 

Voor mijn ‘smart-home’ maak ik gebruik van een Netgear Nighthawk R700 router en daaraan gekoppeld de klik-aan-klik-uit ICS-1000, de Philips HUE v2 bridge en een Raspberry PI met Homebridge. Daarnaast nog een server voor alle mediabestanden en die tevens dienst doet als TV-server met TV-Mosaic software en Digital Devices TV-tuner cards.