De witness in een cluster

Windows clustering service is een uitermate goed product dat gebruikt kan worden om een ‘high availability’ configuratie te maken. Deze oplossing wordt dan ook veel gebruikt bij SQL-, IIS- en Exchange-servers. Indien één van de servers down gaat, zal de cluster bereikbaar blijven via één (of meer) van de andere members van de cluster. Een voorwaarde voor een cluster om ‘on-line’ te zijn is dat er een meerderheid van de members beschikbaar moet zijn. Dit is dan ingesteld in de zogenaamde ‘quorum’ configuratie. Nu is dat bij een oneven aantal servers geen probleem maar wat als je een even aantal servers hebt? In dat geval dient er een ‘witness’ aanwezig te zijn die een ‘vote’ mag uitbrengen om een meerderheid te behalen. Een witness kan een disk (‘disk witness’) zijn of zelfs een bestands-server. (‘file share witness’)

Zo kun je bijvoorbeeld een Exchange DAG maken met het volgende Exchange Powershell commando:

New-DatabaseAvailabilityGroup -Name DAG1 -WitnessServer SRV3 -WitnessDirectory C:\DAG1 -DatabaseAvailabilityGroupIPAddresses 10.0.0.1

Hierbij wordt server SRV3 gebruikt als File Share Witness. Indien gewenst kan zelfs de FSW in Windows Azure ingesteld worden.

exchDAG