Combineer RDS Session Desktops en RemoteApps

Windows Remote Desktop Services (RDS) biedt enerzijds de mogelijkheid om Remote Desktops aan te bieden via het Remote Desktop Protocol (RDP) aan eindgebruikers via een Web-Interface. Als tweede mogelijkheid biedt RDS ‘session-based’ RemoteApps via diezelfde web-interface aan de (eind)gebruikers. Nadat echter een Session-Based collectie is aangemaakt zonder published apps, dan zal een ‘session-based’ Remote Desktop getoond worden in de web-interface.

Het verschil tussen de twee is dat de RDP Desktops gebruik maken van de ‘RD Virtualization Host‘ om via Hyper-V een VM te starten voor de gebruiker. Deze heeft een eigen (desktop) OS, zoals Windows 8.1 of Windows 10. Een session-based Remote Desktop maakt gebruik van de ‘RD Session Host‘ en de gebruiker komt terecht op de desktop van de server en dus ook in het OS van de server.

Op het moment dat RemoteApps worden toegevoegd aan de ‘session-based’ collection, zal de Remote Desktop verdwijnen. Een waarschuwing staat op het scherm:

collections00

Het is dus Remote Desktops in de Virtualization host en Remote Apps in de Session Host.

collections01

In de web-interface staan beide netjes naast elkaar:

collections02

Een combinatie van applicaties en desktops op één host is dus niet mogelijk.Tenzij…. de registry aangepast wordt op de Collection Broker server!!

In de volgende key:

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Terminal Server\CentralPublishedResources\PublishedFarms\<collection>\RemoteDesktops\<collection>

dient de REG_DWORD genaamd ‘ShowInPortal‘ aangepast te worden. De waarde 0 zal het niet tonen (standaard waarde) en de waarde 1 zorgt ervoor dat de Remote Desktop naast de RemoteApps verschijnen in de web-interface.

In ons geval heet de collectie ‘Applicaties’ en aangezien die naam passend is voor de RemoteApps maar minder voor de RemoteDesktop, gaan we de ‘Name‘ ook aanpassen, bv. ‘Windows Server Desktop’:

collections4

de web-portal ziet er hierna alsvolgt uit:

collections5

Note: De registry-waarde zal weer op 0 gezet worden na elke wijziging van de collectie.